Asuminen ja eläminen

05.11.2022

Aiemmassa blogipostauksessa kerroin jo meidän asuntojen hankintaprosessista ja kerroin muutamia vinkkejä, mistä ja miten lähteä etsimään sopivaa asuntoa.

Nyt vuorostaan vähän omia kokemuksia täällä vuokralla asumisesta ja mitä kaikkea siihen voi liittyä sekä ihan vaan elämisestä ja arjen toiminnoista ylipäänsä.

Hometalot ja kylmät asunnot talvella yllättivät

Vaikka se on jollain tavalla tiedossa, niin silti se yllättää, kun se osuu omalle kohdalle. Se, että asunto, jossa asut ja elät, onkin homeessa 😳

Prosessi voi olla piinaavan pitkä ja pahimmassa tapauksessa ainoa vaihtoehto on muutto toiseen asuntoon. 

Homeen kanssa ei ole leikkiminen ja asia kannattaa ottaa vakavasti, pelkkä pesu kloriitilla EI ole ratkaisu, koska home voi aiheuttaa laajoja terveyshaittoja, joiden kanssa saatat joutua painimaan pahimmillaan loppuelämäsi. 

Meidän tapauksessa kyseessä oli onneksi yhtä huonetta koskeva ongelma, joten huone otettiin pois käytöstä, emmekä tilanteen huomattuamme käyttäneet sitä enää.

Homeesta on aina syytä ilmoittaa vuokranantajalle, koska voi olla, että vuokranantaja ei edes tiedä tilanteesta, mikäli asunto on hänellä esimerkiksi pitkäaikaisessa vuokrakäytössä. Pahimmassa tapauksessa vuosia jatkunut kosteusongelma voi pilata asunnon.

Muista myös varata lämmintä vaatetta talven varalle, nimittäin useat asunnot ovat talvella kylmiä. Asunnon sijainti vaikuttaa ja jos se sijaitsee aivan meren tuntumassa, voi kylmä puskea sisälle toden teolla! Mikäli haluat pysyä talven lämpimänä kotonasi, varmista siis, että asunnossa on lämmitys/ilmastointilaite.

Ja koska rakennustyyli Espanjassa on monelta osin erilaista, kuin Suomessa, eikä useissa taloissa ole kunnollista ilmanvaihtojärjestelmää, on jokapäiväinen asunnon tuuletus tärkeää, etenkin syksyllä ja talvella.

Kaikki käden ulottuvilla

Kun Suomessa olimme tottuneet, että aivan kaikkialle...siis AIVAN kaikkialle oli kuljettava autolla, olikin suuri muutos, että yhtäkkiä oli mahdollista elää jopa 2 kuukautta täysin ilman autoa. 

2 kuukauden asumisen jälkeen, kun muutimme kesäasunnosta pitkäaikaiseen, tuli auton hankinta ajankohtaiseksi ja mieheni kävi yhtenä viikonloppuna ostamassa meille Barcelonasta saakka menopelin. 

Valinta on osoittautunut nappivalinnaksi, vaikka itse ehdotin pientä näppärää kauppakassiautoa, jolla pääsemme helposti kulkemaan kapeilla kujilla ja taskuparkkeihin. Tällä hetkellä en kuitenkaan pistä vastaan, että tien varressa onkin auto, joka imaisee tarvittaessa jopa 2 surffilautaa sisälleen 🤪

Arjen monet asiat, kuten töihin tai asioille meno (ruokakauppaa lukuunottamatta) hoituu edelleen kävellen, koska keskustan kujilta on usein haastava löytää parkkia. Monesti on nopeampi ja näppärämpi kipittää omia menojaan tai hypätä junan tai bussin kyytiin. 

Mikäli espanjankieli ei ole hallussa, suosittelen käyttämään asiainhoitajaa..myös autonostoasioiden hoitamisessa. Auton ostoon liittyy tietysti myös vakuutus- sekä pankkiasiat. Vakuutuksia ei nimittäin pysty hankkimaan, mikäli ei ole paikallista pankkitiliä. 

Meidän asiat niin NIE-numeroista, autonhankintaan sekä pojan jalkapallon pelilupahakemukseen hoiti erittäin mallikkaasti monella Facebookinkin keskustelupalstalla esille tullut nimi, Nelli Vaskelainen. Hänelle kannattaa laittaa sähköpostia, jos haluaa kysellä asioista --> nelli.vaskelainen@gmail.com

Los Pacos - Suomalainen kylä keskellä Aurinkorannikkoa

"Los Pacos on Espanjan Aurinkorannikolla sijaitsevan Fuengirolan kaupungin lähiö, joka sai alkunsa suomalaisen Teuvo Hakulisen 1960-luvun loppupuolella rakentamasta lomakylästä. Los Pacosilla, kuten muillakaan Fuengirolan alueilla, ei ole tarkasti määriteltyjä rajoja, mutta lähiö sijaitsee kaupungin pohjoisosassa Arroyo Pajaresin takana. Los Pacosissa asuu noin 5 000 suomalaista, mikä tekee siitä ilmeisesti suurimman suomalaisyhdyskunnan Pohjoismaiden ulkopuolella." (Wikipedia)

Google streetviewin avulla tutustuin tuleviin kotikatuihin
Google streetviewin avulla tutustuin tuleviin kotikatuihin

Ennen tänne muuttoamme Googlettelin tulevaa kotikyläämme ja kuljin sen kaduilla Google mapsin välityksellä. Iso osa kaupoista ja palveluista luki suomeksi, kuten rautakauppa, leipomo, hammaslääkäri.

Mutta, tämä ei toki tarkoittanut, että Pacos olisi täynnä vain suomenkielistä palvelua tarjoavia kauppoja ja kahviloita, päinvastoin. Jos yrität mennä Leipomosta tilaamaan kakkua tuleviin juhliin suomeksi, ei onnistu. Englannillakin voi tulla kielimuuri vastaan, eli kyllä, ovenpielessä voi lukea Leipomo, mutta siellä työskentelevät ovat espanjalaisia ja ovat onnesta soikeina, jos sinäkin edes yrität tehdä tilauksen heidän kielellään. 

Tästä onkin omakohtainen kokemus, kun marssin juuri tähän samaiseen leipomoon muistikirjan kanssa ja sain kuin sainkin tilattua 30hengen kinderkakun tulevan viikonlopun syntymäpäiväjuhliin--espanjaksi 🥳

Leipomossa asiointikieli on espanja tai englanti, vaikka ovenpielessä lukisi leipomo 😜
Leipomossa asiointikieli on espanja tai englanti, vaikka ovenpielessä lukisi leipomo 😜

Toki täältä löytyy myös palveluja suomeksi, kuten useampi paikallinen seurakunta, suomalainen hierontaopisto, josta saa edullisia opiskelijahierontoja sekä ammattitaitoisten Pro-hierojien hierontapalveluita, kampaajia, Suomela sekä tietysti Aurinkorannikon suomalainen koulu. 

Kadulla kävelee vastaan paljon suomalaisia, mutta vähintään yhtäpaljon espanjalaisia. 

Kuitenkin, kaikista ennakkoluuloista ja kuulemisista huolimatta pääasiallinen kieli, jota ympäriltäni kuulen, on espanja. Tämä on ihanaa ja mahdollistaa nopeamman kielenopiskelun, koska voin heti hyödyntää kaikkea oppimaani.

Un saludo,

Marjo💕

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita