Opiskelu/koulunkäynti     Espanjassa vs Suomessa

27.08.2022

Koulunkäynti ja loma-ajat

Espanjassa koulut alkavat yleensä syyskuun puolessa välissä ja jatkuvat kesäkuun puolen välin tienoille. Kouluajat ovat jaettu suurinpiirtein kolmeen noin 11 viikon työjaksoon, jonka jälkeen on aina jokin loma. Tiesitkö, että Espanjan koululaisilla on Euroopan pisimmät lomat?

Koulujärjestelmä

Espanjassa koulutus on jaettu neljään osaan, joista 2 on pakollista (Perusopetus sekä yläaste)

Esiopetus on jaettu kahteen osaan, jossa 3-6 vuotiaat opettelevat jo koulutaitoja, mutta 0-3 vuotiaiden ryhmä on enemmän päiväkotimainen.

  1. Esiopetus, Educación infantil, 0-6 vuotiaat
  2. Peruskoulu, Educación Primaria, 6-12 vuotiaat
  3. Yläaste, Educación Secundaria obligatoria, 12-16vuotiaat
  4. Lukio, Bachillerato, 16-18vuotiaat TAI ammatillinen koulutus, Formación Profesional de grado medio

Mitä oppiaineita? Koska opiskellaan ja vietetäänkö kouluissa siestaa?

Tyypillinen espanjalainen koulupäivä alkaa klo:9 ja päättyy (tai keskeytyy) klo: 14 

Lapsilla on mahdollisuus jäädä kouluun syömään, mikäli vanhemmat ovat tilanneet erikseen maksullisen ruokailun. Vastaavasti lapset voivat lähteä kotiin syömään tai hakea lähileipomosta jotain evästä. 

Evääksi nautitaan usein täytetty sämpylä, hedelmiä, keksejä yms. Lämmintä ruokaa ei syödä ennen klo:14, joka on tyypillinen lounasaika Espanjassa.

Koulupäivän päätteeksi, jopa klo: 19 saakka on on mahdollisuus jäädä koululle iltapäiväkerhon tyyliseen, niin ikään maksulliseen toimintaan, mikäli vanhemmat ovat vielä töissä. Alle 12-vuotiaat lapset on Espanjassa nimittäin tuotava sekä haettava koulusta. Samaan kerhotoimintaan on mahdollisuus osallistua usein myös aamusta, klo:7 alkaen, mikäli vanhempien työt sen vaativat. Näin ollen lapsilla ja nuorilla voi joissain tapauksissa koulupäivät venyä jopa 12 tuntisiksi! 😳

Espanjan koulujen pääaineet ovat:

matematiikka, espanja, luonnontieteet, yhteiskuntatieteet, liikunta, vieraat kielet (englanti), kuvataide ja musiikki. Uskonnollisia tunteja voidaan valita lisänä, jossa käydään erikseen.

Julkinen, osittain yksityinen vai yksityinen koulu?

Espanjassa on koulupakko, joka alkaa 6-vuotiaana. Espanjassa julkiset koulut, Colegio publico, ovat kaikille ilmaisia, myös laittomien maahanmuuttajien lapset saavat opiskella. Julkisissa kouluissa ei ole välttämättä koulupukuja. Kouluissa ei ole tarjolla ilmaista ruokaa, vaan sen voi halutessaan ostaa lisämaksusta, tai syödä kotona. Lisäksi, vaikka julkiset koulut ovat periaatteessa ilmaisia, monissa kouluissa voidaan joutua maksamaan koulutarvikkeista sekä kirjoista erikseen.

Voit valita myös osittain yksityisen koulun , Colegio concertadon, jotka ovat pääosin uskonnollisten yhteisöjen ylläpitämiä, sekä osittain valtion tukemia. Näissä kouluissa on käytössä koulupuvut sekä kuukausimaksut. Maksut eivät ole kovin suuria, keskimäärin 25-100€/kk Koulumaksuihin on myös mahdollista hakea tukia. Maksujen lisäksi tulee lisäkustannuksia koulupuvuista, materiaaleista, matkakuluista, ruuasta jne..

Kolmas vaihtoehto on yksityiskoulu, Colegio Privado, joka on kaikista kallein ja korkealaatuisin vaihtoehto. 

Espanjasta löytyy useita eri tyyppisiä yksityisiä kouluja, kuten espanjalaisia, kansainvälisiä ja brittiläisiä ja näistä valmistuvat pääsevät menestyksekkäästi parhaisiin yliopistoihin. He puhuvat usein myös sujuvasti useita kieliä. 

Opetus on korkealaatuista ja näiden yksityiskoulujen hintalappu on 500€:n luokkaa / kk, jonka päälle tulevat vielä muut kustannukset, kuten ruoka, koulupuvut jne.

Tähän kouluun ei ole mahdollista hakea valtion tukea, koska koulut ovat täysin yksityisiä.

Suurin ero?

Suurin ero koulujärjestelmässä on ehkä se, että Espanjassa on koulupakko, toisin kuin Suomessa, jossa meillä on ainoastaan oppivelvollisuus. Näin ollen meidän on mahdollisuus opettaa halutessamme lapset kotona...tai oikeastaan missä päin maailmaa tahansa 😍 Espanjassa tätä mahdollisuutta ei (valitettavasti) ole.

Un saludo

Marjo💕

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita